După ce a vrut să-i trimită la pușcărie pe ziariști, senatorul PSD Șerban Nicolae vrea să-i scoată pe politicienii corupți din arest

Publicat: 30/03/2015, 15:44
Actualizat: 14/06/2015, 10:14

Senatorul PSD Șerban Nicolae a inițiat un proiect de lege prin care propune o serie de modificări la Codul de procedură penală, adică legea 135/2010, actualizată în 2014. Cele mai importante modificări fac referire la măsura arestului preventiv, care ar deveni, dacă proiectul este adoptat, fie arest la domiciliu, fie arest sever.

În primul rând, este vorba despre modificarea articolului 202 din Codul de procedură penală

Art. 202, alin. (4), litera d) – arestarea preventivă, în una din următoarele forme:
i)arestul la domiciliu
ii)arestul sever

Dacă pentru inculpatul în cauză, judecătorul de drepturi și libertăți decide arestul la domiciliu, atunci inculpatul are posibilitatea de a opta pentru locul în care va sta pe timpul măsurii preventive. La articolul 208, intervine o altă modificare importantă: inculpatul nu poate fi încătușat în nicio împrejurare, cu excepția celor care au comis acte de violență sau s-au sustras urmăririi penale.

VEZI AICI PROIECTUL INTEGRAL

Ce înseamnă arestul sever

Potrivit proiectului inițiat de pesedistul Șerban Nicolae, fost membru al comisiei juridice și fost avocat al lui Cătălin Voicu, condamnat pentru fapte de corupție, arestul sever ar urma să fie dat de un judecător pentru drepturi și libertăți doar dacă inculpatul a comis „o infracțiune intenționată contra vieții, prin care s-a cauzat vătămarea corporală sau moartea altei persoane, o infracțiune contra securității naționale, o infracțiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, viol, lipsire de libertate, ultraj, ultraj judiciar sau altă infracțiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 10 ori mai mare și se constată că privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol concret pentru ordinea publică”.

Din noua formulare a dispărut sintagma infracțiune de corupție, așa cum se poate observa, mai jos, comparativ cu forma actuală. Cu excepția luării de mită, infracțiunile de care sunt acuzați majoritatea politicienilor – trafic de influență, abuz în serviciu sau dare de mită – au pedepse prevăzute de Codul Penal de până la 7 ani.

De aemenea, Șerban Nicolae propune o modificare în baza căreia plasarea în arest instituțional devine aproape imposibilă. Mai exact, în aprecierea stării de pericol concret pentru ordinea publică „nu pot fi invocate gravitatea faptei, a modului și circumstanțelor de comitere a acesteia, a mediului din care provine inculpatul și a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia, cu excepția antecedentelor penale”. Practic, în baza unei asemenea prevederi, în arest nu vor mai ajunge decât cei care au antecedente penale.

În prezent, proiectul este pe ordinea de zi de marți a comisiei juridice a Senatului și a primit aviz negativ de la Guvern. Pe de altă parte, proiectul a fost avizat favorabil de comisia pentru drepturile omului. Senatului este, în acest caz, prima Cameră sesizată.

Care sunt condițiile pentru arestarea preventivă acum

Art. 223
Condițiile și cazurile de aplicare a măsurii arestării preventive

(2) Măsura arestării preventive a inculpatului poate fi luată și dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârșit o infracțiune intenționată contra vieții, o infracțiune prin care s-a cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane, o infracțiune contra securității naționale prevăzută de Codul penal și alte legi speciale, o infracțiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spălare a banilor, falsificare de monede ori alte valori, șantaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscală, ultraj, ultraj judiciar, o infracțiune de corupție, o infracțiune săvârșită prin mijloace de comunicare electronică sau o altă infracțiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 5 ani ori mai mare și, pe baza evaluării gravității faptei, a modului și a circumstanțelor de comitere a acesteia, a anturajului și a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale și a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia, se constată că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.

Ce modificări propune Nicolae

VEZI AICI EXPUNEREA DE MOTIVE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu să anunți. Termen până pe 27 Mai
Scandal cu protecția copilului la poarta Claudiei Pătrășcanu. Gabi Bădălău acuză că nu a fost...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Valuri gigantice de materie întunecată ar putea modifica orbita stelelor
×